Всеки, който работи в чужбина, плаща данък върху доходите си. Той се удържа от заплатата. В края на данъчната година или след приключване на трудовите правоотношения,  данъкоплатецът има право да кандидатства за възстановяване на надплатения данък. След подаване на годишния отчет в данъчната служба, се изчислява сумата на надплатения данък, която може да бъде възстановена.

1. Имате право на възстановяване на данъка

Всеки, който работи легално в чужбина, трябва да е информиран за възможността да получи обратно надплатения данък. В повечето случаи авансовите плащания, които работодателят извършва през годината, са по-големи от дължимия данък. Това е така, защото през данъчната година трудно може да се определи размерът на годишния доход на служителя. Но благодарение на това е възможно надплатеният данък да бъде възстановен, а в някои случаи дори цялата сума, която е била внесена в данъчната служба.

2. Кога можете да се отчетете?

Отчитанията могат да се правят по всяко време след приключване на данъчната година, дори, ако трудовите правоотношения в чужбина не са прекратени. Нещо повече, възможността за възстановяване на данъка касае не само последната приключена година, а и няколко години преди това. Периодът, за който можете да кандидатствате за надплатени данъци зависи от държавата, в която се извършва отчитането, но най-често може да достигне 4-5 години.

3. Каква е продължителността на процедурата?

Трябва да имате предвид, че срокът за разглеждане на заявлението от страна на данъчната служба зависи от много фактори, най-вече от организацията на работа на чуждестранната данъчна служба. Средно срокът за получаване на решение е 2-6 месеца.

Благодарение на многогодишния си опит във възстановяването на данък от чужбина, нашите Специалисти подготвят отчетите така, че срокът за възстановяване на данъка да е възможно най-кратък. Поддържаме постоянен контакт с чуждестранните данъчни служби и информираме регулярно Клиентите за развитието по техния случай.

4. Какъв е размерът на възстановения данък?

Сумата, която може да бъде възстановена, зависи преди всичко от доходите и от сумата на авансовите плащания за данъка, които е извършил работодателят. Голяма роля за увеличаване на възстановената сума може да изиграят и други фактори, които дават право да се приложат данъчни облекчения, пр. разходите за пътуване до работното място, местоживеенето, доходите на съпруг/съпруга, броят и възрастта на децата.

Много от емигрантите се чудят дали си заслужава да се захващат с процедурата по възстановяване на данъка от чужбина. В повечето случаи си заслужава и то много – с оглед на големите надплащания в службите могат да бъдат получени обратно средно няколко стотин евро за една данъчна година. Нещо повече, в някои ситуации отчитането в чужбина е задължително, защото освен възстановяване на надплатени суми, това позволява да се избегнат  тежки финансови санкции за липса на отчет.

5. Какви документи са необходими, за да се кандидатства за възстановяване?

За отчитането е необходимо да се съберат съответните документи. Техният списък се различава  в зависимост от държавата. Това са основните документи, които се получават от работодателя и доказват доходи и платени данъци, т.е. месечни ведомости за заплата и обобщение на доходите за предходната година:

- Германия: месечна ведомост за заплата (Abrechnung) и годишно обобщение на доходите и разходите (Lohnsteuerbescheinigung)

- Великобритания: ведомост за заплата (Payslip) и годишно обобщение (формуляри P45 или P60)

- Холандия: ведомост за заплата (Salaris) и годишно обобщение (Jaaropgave)

Важно! Тези документи трябва да бъдат предоставени от работодателя лично или по имейл на работника. Ако не са получени, имате право да ги изискате. Документацията трябва да бъде пълна, тъй като представлява доказателство за наличие на трудови правоотношения.

Допълнително:

- Удостоверение за световни доходи, което се издава от местните данъчни органи, пр. EU / EWR

- Осигурителен номер в страната, в която работите

- Попълненият и подписан комплект документи, който е необходим за сътрудничество с Euro-Tax.bg.


6. Какво трябва да направите, ако нямате всички документи?

Дори да не разполагате с всички необходими документи, можете да се обърнете към нас за възстановяване на данък. Ние ще се постараем да получим документите от Вашия работодател или директно чрез контакт с данъчната служба. За тази цел се нуждаем единствено от данните на работодателя Ви (име на фирма, адрес) и от информация в кой период сте работили при него.

7. Не се тревожете за пенсията си

Възстановяването на данъци от чужбина не води до загуба на социално осигуряване. Удръжките от заплатата на работниците и служителите включват авансово плащане на ДОД (данък върху доходите) и CA (осигурителни вноски). Може да се кандидатства само за възстановяване на надплатен данък. Вноските за социално осигуряване не подлежат на възстановяване. Това означава, че отчитането на данъка по никакъв начин не е свързано със загуба на право на пенсия, дори в случай на възстановяването му. Освен това този процес не влияе върху условията на трудовите правоотношения в бъдеще.

8. Не се притеснявайте от двойно данъчно облагане

Не е необходимо да плащате данъци в България, ако те вече са платени в чужбина. Повечето страни, в това число и България, сключват помежду си двустранни споразумения за избягване на двойното данъчно облагане. Благодарение на това не е необходимо да се плаща данък за доход, който вече е бил обложен в друга държава. Дори в случай, че трябва да отчетете доходите си от чужбина в българската данъчна служба, това няма да доведе до доплащане на ДОД, тъй като той вече е бил заплатен от работодателя в държавата, в която работите.

Важно! Трябва да подадете данъчна декларация в България, тъй като въз основа на тази декларация се издава удостоверението, което се изисква от чуждестранните данъчни служби за получаване на по-изгодно възстановяване на данъците от чужбина.

ПОПЪЛНИ ФОРМУЛЯРА button